Centerpartiet blåste Alliansen på mandat i SKR – väljer S, V och MP

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är en politiskt styrd organisation där alla Sveriges kommuner och regioner är medlemmar. Där bereds en rad viktiga frågor som rör samhällsutveckling och offentlig välfärd runtom i landet.

Sedan länge finns ett samarbete mellan de klassiska Allianspartierna, d.v.s. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, oavsett hur de politiska förhållandena sett ut i riksdag, regioner och kommuner. I slutet av 2022 hölls val runtom i landet, för att utse ombud inför SKR:s valkongress den 23 mars i år. Resultatet av kongressen kommer att påverka riktningen för SKR:s arbete den kommande mandatperioden, och därmed arbetet i kommuner och regioner. Inför detta kom partisekreterarna för M, C, KD och L överens om att även framöver samarbeta, och utifrån partiernas instruktioner formades valsedlar. På Gotland hölls SKR-valet i samband med regionfullmäktige den 11 november och Alliansen gick i vanlig ordning till val med en gemensam lista, där det största partiet i konstellationen, Centerpartiet, stod först. Resultatet blev att två gotländska mandat tillföll S och ett mandat tillföll C.

Eftersom Allianssamarbetet var förankrat på högsta nivå förutsatte vi att Centerpartiet skulle stå fast vid sin linje, men för någon vecka sedan nåddes vi av beskedet att de istället inleder ett rödgrönt samarbete. Ska vi kalla det den breda vänstern? Detta mitt under förhandlingarna inom Alliansen. Jag förstår min partikamrat Bengt Germundssons (KD) besvikelse när pressmeddelandet från Centerpartiet kom: ”Jag är inte van att förhandla på det här sättet, jag är van vid att man är ärlig och hedrar det arbete man är inne i. Väljer man en annan linje så säger man det.” Det hela verkar handla om att Centerpartiet vid ETT (1) enda tillfälle, i samband med valkongressen, inte vill ha stöd av SD-röster. Centerpartiet verkar alltså vilja cementera sin plats vänsterut, då man hellre ingår i ett direkt samarbete med Vänsterpartiet under fyra år än att ta stöd av Sverigedemokraterna vid ett tillfälle. Det här är för övrigt något som Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, också ser som fel vägval.

Om detta talar Centerpartiet på Gotland tyst – eller inte alls. Jag antar att C inte vill att allmänheten ska veta att de ytterligare närmat sig Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och deras politik för den svenska välfärden.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *