Att bada eller inte bada

För någon vecka sedan ringde larmklockorna för (ytterligare) ett av våra badhus på Gotland, det som ligger i Hemse där jag bor. Byggnaden börjar närma sig ditt bäst-före-datum och nu skickas det signaler om att inte renovera. Därför har jag idag skickat in en insändare till de två gotländska dagstidningarna:

 

 

 

 

 

 

Hemsebadet måste räddas

Nu pågår det en massa diskussioner och spekulationer kring Hemsebadets framtid. Några tror att det handlar om ett taktiskt knep från majoriteten att först signalera om risk för nedläggning för att sedan, lagom inför valet ”rädda” badet. Jag bryr mig inte om det är så eller inte. Jag vill fokusera på gotlänningarnas behov och inte på valtaktik.

Vi står här med ett badhus som håller på att falla i bitar. För mig är det ingen överraskning att ett badhus har ett renoveringsbehov. Hus måste hållas efter. Det gäller alla byggnader, men är förstås ännu viktigare när det är mycket vatten och kemikalier inblandat. Och det gör ju inte saken bättre om det byggdes fel från början.

Södra Gotland behöver ett badhus. Det behövs för att våra barn (själv har jag två barn i låg- och mellanstadieålder) ska öva upp simkunnigheten. Det behövs för att personer med fysiska begränsningar ska få motion och öva rörlighet. Det behövs för välbefinnande och hälsa.

Ni som tänker: Ja, men bygg ett ordentligt badhus i Visby och låt människor komma dit. Vet ni att det är 9 mil från Sundre till Visby? Enkel resa. Från skolan i Öja är det ”bara” knappt 8 mil. Låter det som en bra idé att bussa eleverna till och från Visby?

Oavsett om Hemsebadet kan renoveras eller måste byggas upp på nytt så behövs badet. Det kommer att kosta. Och det måste det få göra. Badhus är inget som en kommun går ekonomiskt plus på. Men i välbefinnande går kommunen och dess invånare mycket back på att stå utan de möjligheter som ett badhus kan ge.

/Sara Lidqvist (mamma, Hemsebo, landsbygdsivrare och kristdemokrat)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *