Tal till våren

På Valborgsmässoafton fick jag äran att hålla vårtal på Fridhem, precis söder om Visby alldeles nära Högklint. I en solig, vindstilla och ljum vårkväll med havet som kuliss höll jag detta tal (mitt första vårtal någonsin):

Kära valborgsfirare – våren är här! Jag vet att det har funnits en och annan skeptiker de senaste veckorna, och även jag själv har tvivlat ibland när vinden bitit i. Men nu är våren här!

I tider med stora och snabba samhällsförändringar uppskattar vi mer än någonsin traditioner som den här – ett valborgsfirande som kommer tillbaka år efter år.

Det där med att ha en tradition att falla tillbaka på är viktigt för oss människor. Samtidigt strävar vi också efter förnyelse. Och visst är det våren i ett nötskal? Något som vi vet återkommer år efter år, men som varje gång bär med sig en förnyelse.

Visst blir vi lika upprymda varje år när våren kommer med ljus och värme. När småfåglarna kvittrar och far omkring och de ljusa kvällarna blir lite längre för varje dag som går. Visst uppfylls vi av en härlig känsla när blåsippor och vitsippor blommar i nästan varje dunge. Och vi vet att det där äppelträdet som hela långa vintern sett ut att vara dött, strax fylls av både gröna blad och vackra blommor.

Lika viktigt som det är med traditioner, lika viktigt är det att ibland få rensa bort gammalt bråte. Skala bort sånt som snarare bryter ner än bygger upp. Att få röja ut sådant som hade sin bästa tid för länge sedan, oavsett om det är en fysisk sak eller något mentalt som ligger kvar och skräpar.

När ljuset nu återvänder, vindarna blir ljumma, hjärtat slår lite snabbare och kraften och inspirationen att ta itu med olika saker blir allt större, passa då på att rensa ut gammalt för att göra plats för något nytt.

Och gör något tillsammans med andra! Det är i sammanhang och gemenskap med andra som vi växer som personer. Det är genom att hjälpa och ta emot hjälp, genom att se och bli sedda som tilliten oss människor emellan växer. Genom att ställa frågan: ”Kan jag göra något för dig?”.

Så kan du och jag få vara som vårsolen för den vitsippa som står bredvid oss. Så att vi alla gemensamt ger stöd att lyfta våra kronblad mot ljuset genom livets både mörka och ljusa tider. Låt oss tro på en vår för vår värld, trots att det ibland kan kännas som att vi är förpassade till en evig vinter.

Låt oss hurra för våren – det är underbart att den är här igen!

Ett fyrfaldigt leve för våren! Den leve!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *