Ministerns svar om vildsvin på Gotland

I mitten av augusti ställde den kristdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Oscarsson en skriftlig fråga till näringsminister Ibrahim Baylan (S). Sedan landsbygdsministerposten försvann från regeringen i juli har Baylan bland annat landsbygdsfrågor på sitt bord. Frågan som Magnus ställde gällde oron för framtida närvaro av vildsvin på Gotland och grundar sig i att riksdagen 1987 fastslog att vildsvin ska ses som en del av den svenska faunan. I hela landet. Även på Gotland. Det anser vi kristdemokrater behöver ändras på. Vi vill införa ett undantag för Gotland så att eventuella framtida populationer effektivt ska kunna bekämpas.

När Magnus den 30 augusti fick svar från ministern, så var vi flera som inte kunde tro våra ögon. Ministern börjar med att repetera den fråga som ställts, för att sedan göra en utläggning om hur vildsvin orsakar skador på skog och grödor och är en fara i trafiken. Och därefter om att förenkla jakt på vildsvin och möjligheter för länsstyrelserna att villkora utfodring. Gott så, för de som drabbas av vildsvinens härjningar i övriga landet. Men inget av det han skriver är relevant som svar på frågan.

Ministern förefaller inte ha någon som helst insikt om att Gotland idag inte har vildsvin. Vet han att Naturvårdsverket först lät en fråga om undantag för Gotland från vår landshövding ligga obesvarad i två år för att sedan, i mars i år, lämna svaret att Naturvårdsverket inte anser sig ha mandat att utfärda ett undantag för Gotland. Frågan måste hanteras politiskt. Har Baylan ens förstått frågan och den bakgrundstext som Magnus Oscarsson lämnade in, eller läste han bara rubriken och sköt från höften?

Sverige behöver en ny regering. Sverige behöver sannerligen en riktig landsbygdsminister.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *